KOTISIVULLE

Formula V


HRF Kotisivu -> Historic Formulat -esittely -> Formula V

Amerikassa syntynyt monopostoluokka


FORMULA VEE on 60-luvun alussa Amerikassa syntynyt, edulliseen hintaan perustuva monopostoluokka, jossa autojen tekniikka tulee Volkswagen Type 1:stä. Luokan isä Hubert L. Brundage, Jacksonville, teetti suunnittelemansa formula Vee prototyypin italialaisella Nardi-erikoisautopajalla. Amerikassa koemalli sai innostuneen vastaanoton ja George M. Smith otti auton edelleenkehittelyyn, perustaen formula Vee -tehtaan Formcar Constructors Inc. Pian Amerikassa toimi kolme kilpailevaa tehdasta ja vuonna 1963 The Sports Car Club of America vahvisti formula Vee luokkasäännöt.

Vuonna 1965 Ruotsin vastaperustettu formula Vee -järjestö hyväksyi samat säännöt ja jo 8. päivä heinäkuuta Scania Vabis esitteli maan ensimmäisen formula Vee:n, USA:sta tuodun Formcarin. Tällöin USA:ssa oli jo 800 rekisteröityä formula Vee -kilpuria. Vähän aikaisemmin Porsche-tehdas oli tuottanut malliksi Saksaan muutaman amerikkalaisen formula Vee:n, Saksan oma valmistus oli käynnistynyt ja kuljettajat järjestäytyneet. Myös pitkin Belgiaa ja Hollantia uusi luokka levisi kuin preeriapalo.

Suomen ensimmäinen formula Vee -kilpailu ajettiin Keimolan moottoriradan avajaisissa 12.6. 1966. Ruotsalaiset ottivat kaksoisvoiton, mutta Sven-Olov Gunnarssonin ja Leif Hansenin jälkeen kolmanneksi kiilasi Suomen Leo Kinnunen.