TAKAISIN KOTISIVULLE

Hillman Imp Rallye


HRF Kotisivu -> Historic kalustoesittelyjä -> Hillman Imp

Seuraavassa Espoolaisen Reijo Halosen kilpailuvälineestään toimittamaa materiaalia:Rallye mallin taustaa

Vuoden -65 maaliskuussa alkoi mallin historia. Silloin alkoi "sarjatuotanto" Hillman Imp Super 998:lle, ns. "Rallye Imp" mallille. Autot olivat tavallisia Impejä, jotka hihnalta valmistuttuaan ajettiin viereiseen halliin muutoksia varten. Näin piti tehdä verotuksellisista syistä, ja autot rekisteröitiin ennen tätä muutosta. Muutoksen yhteydessä ne saivat merkinnän runkonumeroon ja ns "Rallye-pack"in. Tätä mallia oli valmistunut luokitukseen vaadittu määrä syyskuussa -65, ja tästä voi sanoa alkaneen Impin pitkän ja menestyksekkään kilpailuhistorian.

Rallyen suurimmat muutokset tavalliseen Impiin olivat erilainen mittaristo, vahvistuksia alustaan, vaihdelaatikon välitykset ja 998cc lohko. Lisäksi moottorin kylkeen oli kytketty pari Strombergin kaasutinta ja peltipakosarja. Näillä oli saatu nostettua Impin suorituskyky kunnioitettavalle tasolle, tehoa oli tehtaan mukaan 65hv/7000 rpm. Näitä Rallye Impejä on tiettävästi vain muutama ehjä auto koko Euroopassa ja niiden hinnat ovat tähtitieteelliset. Rallyetä valmistettiin vuoden 1968 loppuun asti ja luokituksen jälkeen lähinnä vain asiakastilauksina.

Reijon yksilö

Tämä autoyksilö on aloittanut elämänsä tavallisena Hillman Imp Basic mallina ja Kierreltyään Turun ympäristön teitä 60-70 luvuilla, päätyi viimein monien muiden ikäistensä kanssa autohajottamon pihalle odottamaan lopullista määränpäätä. Onneksesi auton huomasi eräs vanhojen autojen harrastaja ja havaittuaan sen erinomaisen kunnon osti sen talteen sananmukaisesti navetan vintille. Siellä auto vietti seuraavat lähes 15 vuotta, kunnes sattumien kautta päätyi nykyiselle omistajalleen Reijo Haloselle Espooseen. Auto purettiin osiin, maalattiin ja rakennettiin käytännössä uudestaan Historic F ikäkauden kilpa-autoksi. Autossa on pyritty säilyttämään kaikki niin alkuperäisenä, kuin se vain on mahdollista.

Kausi 96

Ensimmäisenä kautena 96 auto oli täysin vakio ja ainoat muutokset olivat turva- varusteet ja riisuttu sisusta. Tuloksena ratakaudelta oli HRF:n pikkuluokan 3. sija ja Petteri Sappisen ajamana kahdesta rallista molemmista luokan 3. sija.

Kausi 97

Kaudelle 97 autoon rakennettiin kaksi moottoria, toinen radalle ja toinen P. Sappiselle rallikäyttöön. Nyt tehoja löytyi jo liki 80 hv, jotka riittivät kiidättämään auton HRF:n ratasarjan pikkuluokan mestaruuteen ja Motul Historic Rally Trophyn voittoon. Samalla autolla voitettiin siis mestaruus radalla ja rallissa, aivan kuin vanhoina hyvinä aikoina. Esimerkiksi lauantaina 14.06.97 autolla ajettiin luokkavoittoon Huittisten Rallissa ja sunnuntaina 15.06.97 kilpailtiin jo Virtasalmella Motoparkin radalla.

Kausi 98

Kaudeksi 98 paranneltiin auton alustaa jäykistämällä ja madaltamalla sitä lisää, koska auto oli nyt pyhitetty puhtaasti rata-ajoon Petteri Sappisen rakennettua itselleen oman samanlaisen auton rallin ajoon. Myös moottoriin vaihdettiin kireämpi nokka-akseli, joka toi yläpäähän lisää kierroksia, mutta vähensi toisaalta ala-alueen vääntöä. Ahveniston radalle auto ei tämän jälkeen enää sopinut, vaikka nopeille radoille vauhtia tulikin hieman lisää. Tuloksena kaudelta HRF:n ratasarjan 3. sija ja Padasjoki Rallysprintin pikkuluokan voitto.

Suunnitelmat kaudelle 99

Kaudelle 99 lähdetään ilman suuria muutoksia. Jousitusta on edelleen jäykistettävä ja eteen tullaan lisäämään sääntöjen sallima kallistuksen vakaaja. Nokka-akselia on muutettava vetoalueen parantamiseksi ja normaalit tarkistus / huoltotoimet tehdään. Muuten autolle ei perusteellista puhdistus lukuun ottamatta tarvitse tehdä muuta. )

Tekniikkaa:

HILLMAN IMP RALLYE replica vm. 1965

Moottori: Tilavuus: 998cc
Teho: vakio 65hv / 6200 rpm, nyt n. 80 hv / 6500 rpm
Jäähdytys: Nestejäähdytteinen , tilavuus 7,25 litraa.+öljynjäähdytin
Vaihteisto: Nelivaihteinen luokiteltu ns. Close Ratio vaihteisto.
Välitykset: 1. 16,59 / 2. 8,91 / 3. 6,19 / 4. 4,48
Vetopyörästö: 4,85 ei tasauspyörästön lukkoa
Jarrut: 4 x rumpujarrut
Renkaat: Dunlop Racing 4,50L x 12
Vanteet: Minilite 5 x 12 alumiinivanteet
Paino:712 kg


26.03.2002: Reijon Imp Rallye on vaihtanut talven 2002 aikana omistajaa siten että tulevalla ratakaudella sen puikoissa nähdään moninkertainen Mini Tonnien suomenmestari Simo Tukiainen. Reijo itse jatkaa harrastustaan yllä näkyvän "Härmän Häjyn" parissa.Tulossa viivalle ...

Reijon seuraava projekti on edellenkin Imp, tällä kertaa aidon kilpailuhistorian omaava Ikäluokka G:n Sunbeam 900. Kuvassa vasemmalla ko. auto kiitää vuoden 1971 Forssa-rallin pikataivalta. Lisää Reijon uudesta kilpurista löytyy sen omalta esittelysivulta.Lisää nopeita Imp'ejä löytyy Franka:n Imp -sivuilta